Monday, May 31, 2010

Mengurus Induk Enggan Menyusukan Anak.


Anak arnab bergantung seratus peratus kepada susu ibu sehinggalah berusia sebulan. Namun begitu terdapat sesetengah kes, terutamanya ibu arnab yang muda dan pada kelahiran yang sulung, ibu arnab tidak mahu menyusukan anaknya.

Masaalah yang sama turut aku hadapi pertama kalinya pada 21 April lepas. Seekor arnab peliharaan melahirkan anak tanpa dijangka. Tambahan pula ibu muda tersebut langsung tidak menunjukkan tanda untuk beranak. Selepas beranak, ibu muda tersebut langsung tidak menghiraukan anak-anaknya. Untuk menyusu jauh sekali.

Pada mulanya aku berusaha memegang ibu tersebut bagi memberikan kesempatan kepada anak-anaknya menghisap susu. Boringnya!!!!! Akalku berputar ligat. Idea!!!! Allah telah menjadikan setiap makhluk mempunyai naluri. Contohnya, pokok mempunyai naluri mendapatkan air. Maka akarnya akan bergerak kearah kawasan berair. Begitu juga haiwan, telah tersedia naluri untuk menyusu sejak lahir. Apabila lapar mereka akan mencari puting untuk dinyonyot. Dari situlah ideaku bermula.
Sebuah kotak baru aku sediakan. Tertutup keseluruhannya beserta pintu yang boleh dibuka tutup. Setiap hari ibu arnab tersebut aku kurung bersama dengan anak-anaknya selama dua jam.
So.. Nak tak nak ibu muda tersebut terpaksa berada di dalam kotak anaknya. Maka ia memberikan kesempatan buat si anak untuk menyusu.

No comments:

Post a Comment