Friday, October 29, 2010

KASIHAN SI ARNAB

Selain memelihara haiwan, hobi lainku turut termasuk membuat lawatan sambil belajar ke tempat-tempat yang berkaitan haiwan. Tak kira samaada zoo, pets shop, reban ayam mahupun kandang kambing orang akan aku terjah. bukannya hapa kalau tak dapat ternak sendiri, boleh tengok yang orang ternak pun takpolah...

Dalam aku meninjau kedai-kedai haiwan peliharaan yang ado kek area Kota Bharu skang nih, sedeyy raso hati den. kasihan pun ado. Pertamanya harga arnab yang dijual sangat melampau murahnya. Memang lah dari segi baka sudah tentunya confirm bukan pure bread. Kebanyakkannya merupakan baka teddy bear. Jantan betina usah ceritolah. Memang tak pasti jantinanya.

Pasal harga tidaklah terlalu meruntun hati dan perasaanku. Namun penjagaan yang diberikan kepada arnab yang dijual sangat minima. Anak anak arnab yang pada kiraanku berumur antara 3 ke 4 minggu diletakkan berhimpit-himpit . Ada sesetengah kedai mencampurkan anak arnab yang dijual bersama arkus, bersesak-sesak di dalam sangkar yang sempit.
Ada juga kedai yang menjual arnab dewasa. Bulunya berpintal-pintal dan bergumpal. Kulitnya berkerutu dan berkudis. kurus melampong. Apabila diperiksa bahagian dalam telinga penuh dengan keruping. Pada hematku mungkin telah terkena jangkitan kutu/hama. Semuanya langsung tidak diendahkan oleh si penjual. Apabila ditegur, sipenjual memberi respon acuh tak acuh.
Tambah membengangkan hati dan perasaan ialah sikap pembeli. Pilih-pilihlah sikit haiwan yang nak dibeli. Jangan fikir pasal harga semata. Yang bengangnya, masa beli tau pilih tempat yang murah. Tapi time arnab ada masaalah, yang dicari, kitaaaa jugak.
Bagi penjual pula. Jangan la tau nak kaut untung semata. Aku selalu berpesan kepada diri aku sendiri. Arnab yang dipelihara banyak membantu diri aku. Selain kewangan, ku peroleh ketenangan. Masa gembira banyak dikongsi bersama keluarga dengan arnab yang dipelihara. So sebagai balasannya. Arnab yang dipelihara ku jaga sebaiknya.
So kepada sumer, Sayangilah haiwan peliharaan korang.

No comments:

Post a Comment