Wednesday, December 15, 2010

Makanan Kucing Bukan untuk Arnab

Di rumahku, terdapat beberapa ekor arnab yang aku berikan keistimewaan. Mereka dilepaskan bebas di luar sangkar. Bebas untuk makan disekitar rumah, merayap, membaja. Tambahan pula, telah menjadi suatu keasyikan bagiku disetiap waktu lapang, melihat telatah mereka.

Turut bebas bersama arnab-arnab ini ialah Leeya, si kucing. Makanan mereka memang aku letakkan tersedia. Sebekas makanan kucing untuk Leeya dan sebekas lagi pelet arnab. Arnab-arnabku ketika itu masih kekal dengan diet asal mereka selaku herbivor. Namun beberapa hari lepas, aku mula terperasan, ada diantara arnab aku mula menukar diet mereka. Makanan Leeya habis sekelip mata dikerumun mereka. Mulanya aku tak kisah. Yang terpikir cuma satu, pertambahan budget untuk makanan kucing.

Petang semalam baru terlintas dibenak kalbuku, selamat atau tidak arnab makan makanan kucing. Jadi internet lah tempat rujukannya.

Bahaya. Itulah kesannya makanan kucing sekiranya dijadikan diet utama untuk arnab. Makanan kucing ataupun anjing disediakan khas untuk haiwan karnivor. Ia mempunyai kandungan lemak dan juga protein yang tinggi dan tidak sesuai untuk haiwan herbivor seperti arnab. Walaupun dengan memakan makanan kucing atau anjing dalam jumlah yang kecil tidak menunjukkan sebarang tanda masaalah, namun dalam jangka panjang ia memberikan kesan kepada arnab.

Kandungan protein yang tinggi akan merosakkan buah pinggang arnab. Kesan sampingan yang lebih teruk bagi arnab yang makan makanan kucing atau anjing ialah ganguan kepada flora dalam sistem pencernaan arnab yang boleh membawa kepada masaalah pencernaan dan juga kematian.

Jadi sebagai pengajaran, jauhkan makanan kucing atau anjing anda daripada arnab.

No comments:

Post a Comment