Monday, February 14, 2011

Krisis Makanan

Setahun dua ini menyaksikan dunia menghadapi pelbagai krisis. Peperangan, bencana alam, politik dan wabak penyakit membuatkan manusia sedikit kurang aman. Rentetan daripada segala krisis ini membawa kepada krisis yang agak membimbangkan; Krisis Makanan.

Kita dapat lihat dimana krisis makanan yang berlaku di negara kita. Bermula dengan krisis gula. kemudian diikuti dengan krisis bawang, hinggakan kelapa dan santan juga tidak terkecuali. Terbaru krisis minyak sawit. Pihak kerajaan menyatakan bahawa ketiadaan bekalan berpunca dari masaalah bencana alam yang menjejaskan pengeluaran di beberapa negara. Tapi bagaimana dengan minyak sawit???? Teruk sangatkah bencana di Malaysia???

Segala macam krisis ini memberi kesan yang agak parah kepada kehidupan rakyat. Tambahan pula, pelbagai kajian yang dibuat menyatakan 80 peratus dari pendapatan isirumah rakyat Malaysia digunakan untuk makanan sahaja.

Bagi penternak arnab, apa kaitan segala macam krisis ini untuk kita. Kita perlu melihat dari sudut peluang dan juga kesan. Peluangnya ialah kita selaku penternak, apa yang kita usahakan merupakan salah satu daripada punca makanan. Kecualilah bagi mereka yang tak makan arnab. Apa kiranya kita ambil sedikit daripada pasaran daging lembu dan ayam. Begitu juga dengan mengusahakannya sebagai haiwan peliharaan, turut bakal memberikan pendapatan.

Kesan negatif krisis makanan ini terhadap kita pula di sudut sumber makanan untuk arnab. Banyak kandungan bagi menghasilkan pellet arnab mahupun makanan ternakan lain diimport dari luar negara. krisis yang berlaku memungkinkan kekurangan bahan-bahan ini. Adakah ini bermakna kita akan sekali lagi mengalami masaalah makanan untuk arnab beserta peningkatan harga berikutan peningkatan jumlah arnab yang dipelihara. Maklumlah sekarang kan tahun arnab.

Krisis makanan arnab sudah aku rasakan. Bermula dengan peningkatan harga sebanyak 50 sen 3 bulan lepas untuk seguni (20KG). Terbaru stok pelet arnab yang kehabisan di pasaran. Bila ditanya bila akan sampai, tokey kedai sendiri tidak berapa pasti kerana katanya stok bukan sahaja habis di kedai beliau, malahan stok pembekal utama kelantan juga kehabisan. Takkan aku nak round seluruh kelantan cari pelet arnab. Takkan hari-hari nak cerut rumput. Sakitnya kepala!!!!!!

Makanan untuk lembu, kambing bertimbun di kedai tersebut, pelet arnab sahaja yang tiada. Syukurlah, Allah menganugerahkan akal untuk manusia termasuk aku. Tiada rotan akarpun berguna, pelet arnab tiada, pelet kambing ada. Harga pun tiada beza. Bezanya setakat saiznya yang sedikit pendek dan kandungan nutrien yang tidak dilabel. Apa yang penting arnab peliharaan tidak kebuluran. Tak apalah arnab-arnab sekelian... makanlah apa yang ada. Maka bermulanya 14 Februari 2011, arnab peliharaanku makan pelet kambing.

No comments:

Post a Comment